Bij de APK let de keurmeester onder andere op de volgende punten:
Verkeersveiligheid :
- Wielophanging
- Schokdempers
- Banden
- Stuurinrichting
- Verlichting en carrosserie
Milieu :
- Uitlaatgassen Algemeen
- Het Voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.
Roetmeting:
Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto’s met een dieselmotor en met een bouwjaar van 1980 of later bij de APK een roetmeting. De APK-keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting. Bij deze meting is het van groot belang dat u uw voertuig in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen. De dieselmotoren van na 1972 zijn erop geconstrueerd om deze meting te kunnen ondergaan mits de onderhoudsbeurten overeenkomstig de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.
Viergasmeting:
Vanaf 1 januari 1998 moeten auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator en met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.
Wat gebeurt er bij een kleine beurt ?
Bij een kleine beurt wordt de olie ververst en de vloeistoffen bijgevuld. Er vindt een controle plaats op banden, distributieriem, V-snaren en daarnaast worden de remmen visueel gecontroleerd. Afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid en typen vloeistoffen is dit uit te voeren vanaf € 125, - (exclusief 21% BTW)